onsdag 11 juli 2012

Inför Säsongen 2012: Colts, Rams, Browns och Vikings

Eftersom jag börjat skriva på SvenskaFans sida om NFL igen så tänkte jag att jag också kunde lägga upp allt här på bloggen också, om nu någon tittar in här fortfarande. Här kommer de fyra första delarna av mina artiklar inför säsongen 2012:


Indianapolis Colts
2011: 2-14, fyra i AFC South
Arena: Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana
Publiksnitt 2011: 64 828
Head Coach: Chuck Pagano (första året)
Draft: QB Andrew Luck, TE Coby Fleener, TE Dwayne Allen, WR T.Y. Hilton
Nyförvärv: DE Cory Redding, C Samson Satele, S Tom Zbikowski
Spelarförluster: QB Peyton Manning, WR Pierre Garcon, C Jeff Saturday, OLB Philip Wheeler

Indianapolis Colts har varit ett av NFLs stabilaste lag, de hade inför årets säsong inte missat slutspelet på tio år och de har spelat i två super bowls. All denna framgång kom tack vare Peyton Manning, en spelare som nu alltså har tvingats bort från laget. Framtiden vilar nu på Andrew Lucks axlar och han har mycket jobb framför sig.

Colts offensiv har i femton års tid handlat om Peyton och att maximera det han är bra på, nu måste man bygga om och den processen är tyvärr långt ifrån färdig. Luck har potential att bli en ny Manning, men kom ihåg att första året i NFL ofta är svårt, speciellt för QBs. Lucks receivers är tyvärr inte av högsta klass, även om han har Reggie Wayne som faktiskt var nära att komma upp i 1 000 yards förra året trots Colts värdelösa passningsspel. Bakom Wayne är det dock ganska tunt, Austin Collie bör vara lagets andra starter och han har så här långt i karriären visat sig vara stabil på siffror runt 650 yards per säsong, helt ok om du är nummer tre, bra om du är nummer fyra, men inte så bra om du är nummer två. Donnie Avery var ok 08-09 men har sedan dess varit skadad mer än han spelat och utöver dessa tre finns endast unga oprövade kort där årets val i tredje rundan T.Y Hilton bör ligga bäst till att få se speltid.

Colts draftade dock ett par TEs som förhoppningsvis kan hjälpa Luck. Coby Fleener spelade med Luck i Stanford vilket givetvis gör att de redan har ett bra samarbete, Dwayne Allen föll oväntat till tredje rundan och bör även han vara ett ok vapen för Luck, även om hans omställningsperiod till NFL kanske kommer vara lite längre än Fleeners.

Colts running game har länge varit bland ligans sämre och det finns tyvärr inte mycket som talar för att det skall förändras. Donald Brown bör vara lagets starter och Browns har en del talang. Han har dock aldrig varit första alternativet i ett lag och han har haft en del problem med skador. Bakom Brown ser det mycket tunt ut och just nu är Delone Carter nummer två i uppställningen. Carter imponerade inte direkt under sin rookie säsong förra året, förhoppningsvis tar han ett par steg framåt i år då rapporterna är att han ser bra ut under lagets tidiga träningsaktiviteter.

Colts O-Line har länge varit byggd kring snabbhet snarare än storlek, detta för att det passade Peyton Mannings sätt att spela fotboll, den linjen är nu bortbytt. Av de som just nu ser ut som starters så var ingen i laget innan 2010 och tre av spelarna är mycket unga. Anthony Castonzo valdes i första rundan i 2011 års draft och han kommer spela LT, Castonzo har mycket talang och han var inte helt misslyckad under sin rookiesäsong. LG är Joe Reitz som startade en majoritet av matcherna förra året utan att riktigt övertyga. På den högra sidan finns nyförvärvet Winston Justice (RT) och Ben Ijalana (RG), Justice har varit back-up och stundtals starter i Eagles och Ijalana valdes i andra rundan 2011. Mitt starkaste minne av Justice är en match från 2007 när han ställde upp mot Osi Umenyiora och gav upp sex sacks i en match där Giants sackade McNabb 12 gånger. I mitten av linjen finns nyförvärvet Samson Satele som närmast kommer från Raiders och han är troligen linjens styrka just nu.

Colts försvar var ligans fjärde sämsta förra året (en plats bättre än lagets offensiv) och det gör att Colts nu ändrar om från sitt klassiska 4-3 till ett 3-4 system. Det betyder att försvarets två största stjärnor, Robert Mathis och Dwight Freeney, i år kommer vara OLBs, vilket jag tror att de kommer klara av galant, men en omställning riskerar alltid att ta lite tid. I mitten ”LB linjen” finns Pat Angerer och Kavell Conner som båda två hade över 100 tacklingar förra året, nu säger inte den statistiken allt, men det är helt klart två ganska duktiga och unga ILBs som Colts hittade i 2010 års draft.

Colts största svaghet i defensiven förra året var lagets oförmåga att stoppa motståndarnas running game och laget har väl inte gjort mycket för att åtgärda detta (utöver att byta till 3-4, som kanske kan få effekt). Det man ändå har gjort är att värva Cory Redding som förra året var starter i Baltimore (ett försvar ganska många klasser över Colts försvar). Redding är främst stark i just run defense, men han hade också 4.5 sacks förra året. De övriga två i linjen är just nu Antonio Johnson (NT) och Drake Nevis (DE). Johnson är ganska medelmåttig och Nevis är ung och oprövad.

Colts secondary var väl den del av laget som klarade sig bäst förra året, det kommer sig dock till vis del av att motståndarna alltid var i ledningen och därför använde sig mer av sitt running game och passade mindre. Antoine Bethea är en bra safety, men mycket mer än så har inte Colts. CBs Kevin Thomas och Jerraud Powers är unga och är förhoppningsvis bättre i år än i fjol. Bakom dem ser det rent ut sagt katastrofalt ut. Laget signade S Tom Zbikowski, vilket är en förstärkning, men Zbikowski är ingen stjärna som kommer gå in och förändra laget direkt.

Colts får ställa in sig på ytterligare en lång säsong och om inte Luck är helt fantastisk så kommer Colts välja topp tre i draften även 2013.

Trolig startuppställning:
QB: Andrew Luck
RB: Donald Brown
WR: Reggie Wayne
WR: Austin Collie
TE: Coby Fleener/ Dwayne Allen
LT: Anthohny Castonzo
LG: Joe Reitz
C: Samson Satele
RG: Ben Ijalana
RT: Winston Justice

DE: Cory Redding
NT: Antonio Johnson
DE: Drake Nevis
OLB: Robert Mathis
ILB: Kavell Conner
ILB: Pat Angerer
OLB: Dwight Freeney
CB: Kevin Thomas
CB: Jerraud Powers
SS: Tom Zbikowski
FS: Antoine Bethea

Spelare i kursiv stil är spelare jag betraktar som stjärnor i NFL. Spelare i fet stil är nya i laget. Tänk på att startuppställningarna endast är min gissning som laget ser ut just nu och att det snabbt kan förändras p.g.a. skador och annat.

Spelschema
  1. Chicago Bears (B)
  2. Minnesota Vikings (H)
  3. Jacksonville Jaguars (H)
  4. Bye
  5. Green Bay Packers (H)
  6. New York Jets (B)
  7. Cleveland Browns (H)
  8. Tennessee Titans (B)
  9. Miami Dolphins (H)
  10. Jacksonville Jaguars (B)
  11. New England Patriots (B)
  12. Buffalo Bills (H)
  13. Detroit Lions (B)
  14. Tennessee Titans (H)
  15. Houston Texans (B)
  16. Kansas City Chiefs (B)
  17. Houston Texans (H)


St. Louis Rams
2011: 2-14, fyra i NFC West
Arena: Edward Jones Dome, St. Louis, Missouri
Publiksnitt 2011: 56 394
Head Coach: Jeff Fisher (första året)
Draft: DT Michael Brockers, WR Brian Quick, CB Janoris Jenkins, RB Isaiah Pead, CB Trumaine Johnson, WR Chris Givens
Nyförvärv: C Scott Wells, CB Cortland Finnegan, DT Kendall Langford, LB Jo-Lonn Dunbar, WR Steve Smith
Spelarförluster: WR Brandon Lloyd, CB Ronald Bartell, DT Justin Bannan

Rams 2011 var en enorm besvikelse. 2010 var Rams snubblande nära att ta sig till slutspel och med ett ungt lag med en ung QB så verkade alla pilar peka uppåt. Så kom 2011 och ett sällan skådat skadehelvete, lägg till ett tuffare spelschema och en division på uppgång så kan ett 7-9 lag snabbt bli ett 2-14 lag och en ung QB kan gå från att vara hyllad till att vara ifrågasatt.

Sam Bradford valdes med draftens första val 2010 och hade en imponerande rookiesäsong (det var inte Cam Newton-klass, men han blev årets rookie). 2011 var inte lika rolig för Sam, han blev sackad 36 gånger på 10 matcher innan han blev skadad och han hade endast sex TD passningar. Det positiva var att han samtidigt endast kastade sex INTs på tio matcher, med tanke på vilka vapen han hade och med tanke på att Rams gav upp mest sacks i ligan så är det ganska imponerande. Rams hade bara nio TD passningar under hela säsongen, sämst i ligan och 42 färre än ettan Packers. Bradford har nu väldigt mycket att bevisa, dels måste han lyfta sitt spel och sen behöver han vara skadefri i år.

En del av förklaringen till Bradfords problem är lagets O-Line, den andra förklaringen är lagets brist på vettiga vapen. Förra året tradade Rams till sig Brandon Lloyd, men han är nu i New England och bakom honom var det väldigt tunt. Nu är Danny Amendola tillbaka, man har Brandon Gibson, man draftade också Quick och Givens (som båda är mer projekt än färdiga spelare) och man signade Steve Smith. Uppställningen är fortfarande svag, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Quick och Givens är som sagt framtidsprojekt som många tror behöver minst ett år på sig innan de kan börja producera på riktigt. Amendola och Gibson är egentligen bara komplementspelare. Smith är lite av en joker, han var ju Giants bästa receiver 2009 men har därefter haft stora problem.

Rams största stjärna är och förblir Steven Jackson. Lagets running back har sju raka säsonger med över 1 000 yards och med tanke på hur dåligt laget stundtals varit så är det imponerande. Jackson är bara 28, men han har som sagt varit Rams främsta RB i sju år nu och det kommer för eller senare att straffa sig. Jackson kommer vara en stor del av lagets offensiv även i år, men Rams har också draftat den spelare som de hoppas skall ersätta Jackson. Rams hade tre val i andra rundan av draften och med ett av dem så valde de Isaiah Pead. Jackson är ju en stor och stark RB, Pead å andra sidan är mindre och snabbare och den kombinationen har vi sett vara lyckosam i NFL där den större spelaren först tröttar ut försvaret och låter den snabbare spelaren dra nytta av det senare i matchen.

Om Rams offensiv skall bli bättre i år måste laget O-Line spela mycket bättre än i fjol. Laget gav som sagt upp mer sacks än något annat lag och lagets running game var bara att räkna med eftersom de hade Steven Jackson, han skapade många stora plays ur ingenting. Rams har spenderat både pengar och draft picks på sin O-Line de senaste åren, dock utan att få tillbaka alltför mycket. Jason Smith valdes med 2009 års andra val (efter Matthew Stafford) och spåddes en lysande framtid, hittills har han dock inte lyckats och han tvingades i år gå med på att sänka sin lön. Smith spelar just nu på högersidan av linjen och på vänster sida har Rams istället Roger Saffold som laget valde i andra rundan av 2010 års draft. Saffold är inte direkt en stjärna han heller, men han har stundtals visat upp en hel del potential. Lagets guards är Bryan Mattison och Harvey Dahl som båda värvades in under 2011, Dahl inför säsongen och Mattison under den samma. Dahl är en bra gurad, speciellt i run blocking. Mattison var DE när han kom in i ligan och fortfarande listad som det på t.ex. nfl.com men han är alltså guard nu och givetvis ganska oerfaren på positionen då han endast spelat där i tre-fyra år. I mitten av linjen hittar vi nyförvärvet Scott Wells som är en av ligans bästa centers. I Wells och Dahl har den här linjen kanske äntligen lite ledning som kan ge Smith och Saffold hjälp så de kan nå sin potential.

Rams defense var långt ifrån lysande förra året, de var sjunde sämst i ligan. På pappret ser det ut som om deras pass defense var bra (sjua i ligan) och deras run D var uruselt (näst sämst), men det kommer sig av att Rams alltid låg under och att motståndarna helt enkelt sprang mycket för att döda tid.

Rams D-Line var förra året bra på kanterna och riktigt dålig i mitten. Det hoppas man nu ha åtgärdat i och med valet av Michael Brockers i första rundan och värvningen av Kendall Langford. De två kommer starta i mitten och visst bör det vara ett stort steg uppåt från vad laget hade förra året. Langford är ingen stjärna, men en helt ok spelare är det. Brockers har enorm talang, men han är opolerad och kunde i college dominera eftersom han alltid var störst och snabbast, det kommer han inte vara i NFL. På kanterna finns Chris Long och Robert Quinn. Long hade 13 sacks förra året, smått otroligt i ett så dåligt lag som Rams (motståndarna kastade ju som sagt sällan bollen vilket givetvis gör det svårare att få många sacks). Quinn var lagets val i första rundan förra året och han var väl något av en besvikelse, talang finns dock där och i år kommer han få mer speltid.

Laget linebackers ser ut att vara en svaghet i laget just nu. James Laurinaitis är i och för sig bra i mitten, men bredvid honom har Rams inte mycket att komma med. Jo-Lonn Dunbar var starter i New Orleans förra året, men det är ingen fantastisk spelare och på andra sidan har laget nyförvärvet Rocky McIntosh som aldrig var lysande i Washington och nu ser ut att vara på väg nedåt i karriären. Rams värvade också veteranen Mario Haggan som hade ett par ok säsonger 09-10 för Broncos, men förra året tog han ett stort steg bakåt.

Rams secondary har genomgått ett ganska ordentligt ansiktslyft inför säsongen då de har helt nya corners. Cortland Finnegan valde att lämna Titans för att återförenas med sin gamla coach Jeff Fisher och det kommer innebära ett stort lyft för hela försvaret. Personligen anser jag att Finnegan är ett svin, men samtidigt är det en bra fotbollsspelare. På andra sidan kommer laget troligen ha Janoris Jenkins som är ytterligare en av spelarna Rams valde i andra rundan av draften. Jenkins sågs av många som draftens kanske näst bästa CB, men han föll p.g.a. problem utanför planen, kan han styra upp de problemen så fick Rams en bra spelare till väldigt lågt pris. Även lagets tredje CB är ny då det just nu ser ut att bli Trumaine Johnson som laget valde i draftens tredje runda. Som FS har Rams Quintin Mikell som för ett par år sedan var en av ligans bättre safetys, visst har han tappat lite sedan dess, men en ok spelare är det fortfarande. Vem som startar bredvid Mikell är lite mer av en öppen fråga, det finns dock inget särskilt bra alternativ i truppen.

Trolig Startuppställning
QB: Sam Bradford
RB: Steven Jackson
WR: Brandon Gibson
WR: Danny Amendola
TE: Lance Kendricks
LT: Roger Saffold
LG: Bryan Mattison
C: Scott Wells
RG: Harvey Dahl
RT: Jason Smith

DE: Chris Long
DT: Michael Brockers
DT: Kendall Langford
DE: Robert Quinn
OLB: Jo-Lonn Dunbar
MLB: James Laurinaitis
OLB: Rocky McIntosh
CB: Cortland Finnegan
CB: Janonris Jenkins
FS: Quintin Mikell
SS: Bradley Fletcher

Spelare i kursiv stil är spelare jag betraktar som stjärnor i NFL. Spelare i fet stil är nya i laget. Tänk på att startuppställningarna endast är min gissning som laget ser ut just nu och att det snabbt kan förändras p.g.a. skador och annat.

Spelschema
  1. Detroit Lions (B)
  2. Washington Redskins (H)
  3. Chicago Bears (B)
  4. Seattle Seahawks (H)
  5. Arizona Cardinals (H)
  6. Miami Dolphins (B)
  7. Green Bay Packers (H)
  8. New England (H, Wembley)
  9. Bye
  10. San Francisco 49ers (B)
  11. New York Jets (H)
  12. Arizona Cardinals (B)
  13. San Francisco 49ers (H)
  14. Buffalo Bills (B)
  15. Minnesota Vikings (H)
  16. Tampa Bay Buccaneers (B)
  17. Seattle Seahawks (B)

Minnesota Vikings
2011: 3-13 (fyra i NFC North)
Arena: Mall of America Field
Publiksnitt 2011: 62 816
Head Coach: Leslie Fraizer (andra året)
Draft: OT Matt Kalil, FS Harrison Smith, CB Josh Robinson, WR Jarius Wright
Nyförvärv: WR Jerome Simpson, TE John Carlson, CB Chris Carr, G Geoff Schwartz, FB Jerome Felton
Spelarförluster: G Steve Hutchinson, QB Donovan McNabb, LB E.J. Henderson, CB Cedric Griffin, TE Visanthe Shiancoe

Vikings 2011 var inte helt oväntat ett av ligans sämsta lag och tyvärr finns det väl inte mycket som talar för några gigantiska steg framåt i år. I ligans kanske bästa division har Vikes inte mycket att hämta.

QB Christian Ponders rookiesäsong ser inte så imponerande ut om man ser på siffrorna han kom upp i, men faktum är att det var en ganska normal rookiesäsong för en QB, det samma år som Cam Newton och Andy Dalton hade högst onormala rookiesäsonger. Jag vet inte om Ponder är svaret på Vikings QB-problem, jag har väl i dagsläget svårt att se att han skulle bli en stjärna, men det är helt enkelt alltför tidigt att säga vad Ponder kan göra i NFL.

Ponder har inte direkt fantastiska vapen kring sig, men de är heller inte så dåliga som t.ex. Jaguars eller Dolphins har. Percy Harvin hade en stark avslutning på förra året och kom trots en dålig start upp i 967 yards. Att Harvin kan bli en stjärna har vi vetat om länge, men efter tre år i ligan är det hög tid för honom att ta nästa steg. Jerome Simpson är en ok receiver som stod för förra årets (och en av tidernas) mest spektakulära TDs. Simpson är dock avstängd i säsongsinledningen eftersom han åkte fast med en ganska ordentlig hög marijuana. Bakom Simpson/Harvin ser det inte alltför bra ut, Michael Jenkins är på väg neråt i karriären, Devin Aromashodu har aldrig varit mer än en komplementspelare och Jarius Wright och Greg Childs är rookies som har mycket kvar att lära. Kyle Rudolph är en lovande TE som dock hade en svag rookiesäsong (249 yards, 3 TDs) och bakom honom finns den ganska mediokra John Carlson.

Vikings har länge levt på sitt running game i och med att de har ligans bästa RB i Adrian Peterson. AP är dock skadad och hans medverkan i säsongsinledningen är högst tveksam, han lär knappast vara sitt gamla jag på hela året, om han nu någonsin blir samma AP igen. Om AP inte kan spela så blir det Toby Gerhart som får gå in och det är en ok lösning, han hade 531 yards och imponerande 4.9 yards per carry förra året.

Vikings O-Line har ett nytillskott i Matt Kalil som direkt kommer starta som LT vilket gör att Charlie Johnson kan gå in till LG vilket gör att Johnson gör mindre skada. I mitten av linjen finns John Sullivan som har varit starter i tre år nu och gjort ett jobb över förväntan, han draftades först i sjätte rundan av draften 2008. Geoff Schwartz var starter hos Panthers under 2010, men missade hela 2011. Schwartz är en ganska bra G om han håller sig frisk. RT Phil Loadholt är en ganska bra spelare som blivit bättre och bättre under sina tre år i NFL.

Vikings D-Line innehåller lagets andra storstjärna (efter AP), nämligen DE Jared Allen. Allen var förra året nära att slå alla tiders rekord för flest sacks under en säsong, han var en halv sack ifrån rekordet. 22 sacks är alltså tidernas näst bästa siffra och i det närmaste osannolikt i ett lag som oftast spelade i underläge. Allen är en av NFLs bästa försvarare och han verkar bara bli bättre och bättre. På andra sidan linjen finns Brian Robinson som i fjol hade åtta sacks, Robinson är också en ok run stopper och en helt ok NFL-spelare. Bakom dessa två finns ett par unga killar i Everson Griffen och Christian Ballard, de har dock så här långt visat upp väldigt lite i NFL. Mitten av Vikes D-Line kallades länge ”the Williams-wall” efter Kevin och Pat Williams, nu är bara Kevin kvar och han spelar nu med Letroy Guion. Kevin Williams är fortfarande en ok spelare och han har spelat i sex pro bowls i karriären. Guion är dock långt ifrån att vara en stjärna.

Vikings linebacker-grupp ser ganska ok ut. OLB Chad Greenway är en mycket bra spelare som valdes till förra årets pro bowl. Erin Henderson var ok förra året och kommer starta även i år. Dock saknas Erins bror E.J. som spelade för Vikings från 2003 till förra året. E.J. är nu free agent och kan komma att återvända till laget. Just nu står Jasper Brinkley som starter och han har inte gjort mycket i NFL så här långt.

Vikings secondary var ett problem förra året och försätter att vara det. De har värvat Chris Carr, men han är inte jättebra (även om han är ett uppköp för Vikes) och de kommer troligen starta med honom och Chris Cook, Cook som draftades i andra rundan 2010 har så här långt haft det jobbigt i NFL. Veteranen Antoine Winfield och nyförvärvet Zachary Bowman får slåss om tredjeplatsen i uppställningen. FS Harrison Smith kommer starta redan från dag ett och bör vara bättre än de som spelade förra året. Den andra platsen är lite mer öppen och just nu ser Robert Blanton ut att starta, han valdes i femte rundan av årets draft…

Vikings kommer troligen vara ett av ligans sämsta lag i år med och allt annat än en sista plats i NFC North skulle vara en enorm överraskning. För Vikes handlar det om att få tillbaka AP och fortsätta att utbilda Ponder.

Trolig startuppställning
QB: Christian Ponder
RB: Adrian Peterson/Toby Gerhart
WR: Percy Harvin
WR: Jerome Simpson/Michael Jenkins
TE: Kyle Rudolph
LT: Matt Kalil
LG: Charlie Johnson
C: John Sullivan
RG: Geoff Schwartz
RT: Phil Loadholt

DE: Jared Allen
DT: Letroy Guion
DT: Kevin Williams
DE: Brian Robinson
OLB: Chad Greenway
MLB: Jasper Brinkley
OLB: Erin Henderson
CB: Chris Carr
CB: Chris Cook
SS: Robert Blanton
FS: Harrison Smith

Spelare i kursiv stil är spelare jag betraktar som stjärnor i NFL. Spelare i fet stil är nya i laget. Tänk på att startuppställningarna endast är min gissning som laget ser ut just nu och att det snabbt kan förändras p.g.a. skador och annat.

Spelschema
  1. Jacksonville Jaguars (H)
  2. Indianapolis Colts (B)
  3. San Francisco 49ers (H)
  4. Detroit Lions (B)
  5. Tennessee Titans (H)
  6. Washington Redskins (B)
  7. Arizona Cardinals (H)
  8. Tampa Bay Buccaneers (H)
  9. Seattle Seahawks (B)
  10. Detroit Lions (H)
  11. Bye
  12. Chicago Bears (B)
  13. Green Bay Packers (B)
  14. Chicago Bears (H)
  15. St. Louis Rams (B)
  16. Houston Texans (B)
  17. Green Bay Packers (H)

Cleveland Browns
2011: 4-12 (fyra i AFC North)
Arena: Cleveland Browns Stadium, Cleveland, Ohio
Publiksnitt 2011: 65 859
Head Coach: Pat Shurmur (andra året)
Draft: RB Trent Richardson, QB Brandon Weeden, T Mitchell Schwartz, DT John Hughes
Nyförvärv: DE Frostee Rucker, DE Juqua Thomas-Parker
Spelarförluster: RB Peyton Hillis, FS Mike Adams

Cleveland har sedan de kom tillbaka till NFL 1999 var en ständig besvikelse. Laget har inte lyckats hitta en QB och utan det är det svårt att nå framgångar, speciellt i en så pass tuff division som AFC North.

Browns kommer i år pröva ytterligare en QB i rookien Brandon Weeden som var ett av lagets två val i årets första runda av draften. Weeden kommer vid säsongsinledningen vara 29 år, givetvis väldigt ovanligt med en så pass gammal rookie. Weeden har givetvis en hel del styrkor, annars blir man inte vald i första rundan, men hans ålder har hela tiden varit det folk talat om. Weeden har en helt ok arm (inte samma styrka som de bästa, men tillräckligt bra) och är en ledare. Han kommer dock från ett ganska simpelt offensivt system i college och risken är stor att han kommer ha stora problem med att läsa NFL-försvar, han låser sig vid en receiver och är han markerad så vet inte Weeden vad han skall göra, det måste Browns och Weeden jobba på.

Weedens största problem blir dock troligen inte hans ålder eller brist på spel i NFL-system, hans största problem kan istället vara hans brist på vapen. Greg Little och Mohamed Massaquoi är just nu lagets starters med Josh Cribbs och rookien Travis Benjamin som främsta back-ups. Little valdes i andra rundan av förra årets draft och det är många som tror väldigt mycket på honom. Little hade också en ok rookiesäsong (över 700 yards och två TDs), speciellt om man väger in att hans QB hette Colt McCoy. Massaquoi är inte bra och har under sina tre år i ligan blivit sämre och sämre. Cribbs är en av tidernas bästa punt-returners (om inte den bästa av alla), men som receiver har han aldrig presterat mycket. 500 yards i fjol var ändå en ok insats som lagets tredje WR. Lagets TE är Benjamin Watson som hade en bra säsong 2010, men som i fjol tog ett steg tillbaka, delvis på grund av skador.

Det kanske mest intressanta att hända i Cleveland sedan Lebron James lämnade staden är Browns val av Trent Richardson med draftens tredje val. Richardson har allt som en RB skall ha, han är snabb, han kan springa över försvarare, han kan få försvarare att missa tacklingar. Richardson kommer bli en av ligans bättre RBs om han inte får karriären förstörd av skador. Bakom Richardson har Browns Brandon Jackson och Montario Hardesty. Jackson hade en ok säsong för Packers 2010 och signade inför 2011 års säsong för Browns men var skadad hela förra året och spelade inte en minut. Hardesty är alltid skadad och det lilla han spelade förra året var långt ifrån imponerande.

Browns har en av sina största styrkor i sin O-Line. Joe Thomas kan vara ligans bästa LT. C Alex Mack valdes i första rundan 2009 och är duktig. Lagets guards var inte lysande 2011, men där är båda unga spelare med potential att utvecklas. Mitchell Schwartz kommer troligen starta på högersidan av linjen. Weeden kanske inte har den bästa uppsättningen receivers, men han har i alla fall ganska bra skydd och lagets running game bör vara klart bättre i år.

Browns försvar gav upp femte minst poäng i ligan förra året, det berodde troligen delvis på att lagets offensiv producerade så lite och att motståndarna därför inte behövde köra någon tokoffensiv. Men är man femma i ligan så gör man ändå något rätt och det var framför allt lagets pass defense som övertygade.

I mitten av Browns D-Line finns de två massiva spelarna Ahtyba Rubin och Phil Taylor. Phil Taylor var Browns val i första rundan 2011 och han imponerade under sin rookiesäsong, dock riskerar han att missa delar av säsongen och vem som då tar över är just nu lite oklart. Rubin valdes i sjätte rundan 2008 och har sedan dess blivit bättre för varje år och är nu en stabil DT. Utanför dem finns Jabaal Sheard och Frostee Rucker. Sheard gjorde även han sin rookiesäsong i fjol och övertygade med 8.5 sacks. Rucker är ett av Browns få nyförvärv och det är en spelare som aldrig övertygat i NFL. Browns har dåligt djup längs hela linjen och det är något som de behöver åtgärda.

Browns linebackeruppställning kommer vara densamma i år som 2011. Fujita-Jackson-Cocong är kanske inte den mest imponerande uppställningen, men det är knappast Browns största svaghet heller. D’Qwell Jackson är en bra MLB som fick ett nytt kontrakt med Browns under den här våren vilket gör att han stannar i klubben till 2016. Fujita har haft problem med skador de senaste tre åren och kommer dessutom vara avstängd tre matcher för sin inblandning i Saints ”bounty-gate”. Cocong kom till Browns inför säsongen 2010 och har sedan dess startat varenda match och gjort ett ganska bra jobb.

Browns secondary gav upp väldigt lite yards i fjol, detta kommer sig dock som sagt av att lag inte behövde passa så mycket när de spelade mot Browns. Browns har en riktigt bra spelare i sin secondary i CB Joe Haden som man valde i 2009 års draft. Man har också Sheldon Brown som har varit en ganska bra spelare som dock blivit sämre de senaste åren, han är nu 33 år. Bakom dessa två har Browns inte särskilt mycket. Lagets safetys är lite av ett frågetecken. T.J. Ward valdes i andra rundan 2010 och hade en fin rookiesäsong, i fjol missade han dock hälften av matcherna. Eric Hagg verkar just nu få den andra platsen och han spelade inte mycket i fjol och är helt klart ett oskrivet kort. Återigen så har Browns det väldigt dåligt med djup bakom sina starters.

Browns har mycket jobb framför sig innan de kan komma ikapp resten av divisionen och projektet kommer (i bästa fall) ta ett par år till.

Trolig startuppställning
QB: Brandon Weeden
RB: Trent Richardson
WR: Greg Little
WR: Mohamed Massaquoi
TE: Benjamin Watson
LT: Joe Thomas
LG: Jason Pinkston
C: Alex Mack
RG: Shawn Lauvao
RT: Mitchell Schwartz

DE: Jabaal Sheard
DT: Phil Taylor/Scott Paxson
DT: Ahtyba Rubins
DE: Frostee Rucker
OLB: Chris Cocong
MLB: D’Qwell Jackson
OLB: Scott Fujita/Quinton Spears
CB: Joe Haden
CB: Sheldon Brown
SS: T.J. Ward
FS: Eric Hagg

Spelare i kursiv stil är spelare jag betraktar som stjärnor i NFL. Spelare i fet stil är nya i laget. Tänk på att startuppställningarna endast är min gissning som laget ser ut just nu och att det snabbt kan förändras p.g.a. skador och annat.

Spelschema
  1. Philadelphia Eagles (H)
  2. Cincinnati Bengals (B)
  3. Buffalo Bills (H)
  4. Baltimore Ravens (B)
  5. New York Giants (B)
  6. Cincinnati Bengals (H)
  7. Indianapolis Colts (B)
  8. San Diego Chargers (H)
  9. Baltimore Ravens (H)
  10. Bye
  11. Dallas Cowboys (B)
  12. Pittsburgh Steelers (H)
  13. Oakland Raiders (B)
  14. Kansas City Chiefs (H)
  15. Washington Redskins (H)
  16. Denver Broncos (B)
  17. Pittsburgh Steelers (B)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar