NFL har precis som alla andra stora ligor i USA ett kollektivavtal, detta avtal reglerar minimilöner, lönetak, pensioner, free agency regler och så vidare. Avtalet går ut nu i mars (den femte får jag för mig) och det är därmed osäkert om vi kommer få en NFL säsong 2011 eller inte, risken är att det blir som för NHL som ju drabbades av en lock-out/strejk för några år sedan (2004?).
Som jag skrev i fredags så strandade senaste försöket till samtal, NFL vägrade överhuvudtaget prata med facket då de ansåg att de senare har helt orimliga krav (krav som dock är klart bättre för ligan och därmed sämre för facket än dagens avtal). Det kollektivavtal vi har nu i NFL kom till på något suspekta grunder då det mer eller mindre tvingades igenom av facket mot en då avgående commissioner (Paul Taglibue) som var rädd om sitt rykte, han ville inte att hans sista år i ligan skulle förstöras av arbetsrättsstrider, detta är i alla fall teorin.
Det nuvarande avtalet är väldigt förmånligt för spelarna på många punkter, dock sämre på andra. Spelarna har idag rätt till en mycket stor del av NFLs inkomster, betydligt högre än vad andra ligor ger sina spelare (med undantag för Baseball som inte har något lönetak alls). Spelarna har dessutom rätt till free agency (som inte fanns innan 1980-talet), det ligan nu vill få igenom är att spelarna skall få en mindre del av ligans inkomster, att alla lag skall spela två extra matcher per år (antagligen någon halv miljard dollar extra i Tv-intäkter) och att rookies inte skall få tjäna hur mycket som helst (rookie lönerna har ju helt klart blivit absurda på senare år, spelare som JaMarcuss Russel borde aldrig fått de summorna som de fick).
Facket å andra sidan går med på att minska sin del av kakan, de är inte ovilliga att diskutera rookie lönetak, men skon klämmer på en del ställen. För det första är inte NFL och facket (NFLPA som det för övrigt heter) överrens om hur mycket spelarna skall minska sin del med, för det andra kräver facket att en del av pengarna som gått till rookies istället skall gå till veteraner och till pensionerade spelare och de vill helst inte se mer matcher.
Så vad är då de olika sidornas argument?
NFL:
- Arenafrågan har förändrats i NFL, tidigare fick lag arenor av staten/kommuner/delstater, nu måste de betala själva, alltså får de dyra lån att betala tillbaka och därmed behöver de mer pengar.
- Flera klubbar har svårt med ekonomin, delvis på grund av den pågående krisen i den amerikanska ekonomin.
- Oprövade rookies för idag enorma summor pengar trots att ingen vet om de kan spela i NFL.
- NFL spelarna får idag mer pengar än nästan alla andra idrottare i USA.
Facket (NFLPA)
- NFL har gott om pengar, det finns inga bevis på motsatsen och ligan vägrar lägga fram vettiga bevis.
- Det senaste förslaget NFL har lagt fram hade gjort NFL till den ligan som gav spelarna minst pengar i jämförelse till ligans intäkter (från dagens ca: 55 % till strax över 40).
- Förslaget innebär i praktiken att ligan skall få en miljard dollar extra om året från spelarna, en miljard dollar! Facket vill ha en bättre förklaring till varför detta är nödvändigt.
- Många spelare har mycket korta karriärer på grund av skador, de behöver få alla pengar de kan. Två nya matcher per säsong hade ökat den här problematiken lavinartat.
Personligen tror jag att de båda sidorna kommer komma överrens till slut, de har för mycket att förlora på en strejk/lock-out. En del talar om att ligan helt enkelt kan ta in strejkbrytare, jag ser inte det som en lösning, jag lovar att aldrig någonsin se en match utan de riktiga spelarna och de flesta håller nog med mig där. Nio miljarder dollar om året beräknas NFL dra in, har svårt att se ägare eller spelare vandra iväg från de pengarna.
I mångt och mycket har jag svårt att ställa mig på ligans sida, få klubbar går dåligt ekonomiskt, de som gör det har sig själva att skylla (Raiders till exempel går dåligt ekonomiskt för att laget är dåligt, det är inte fackets fel, det är Al Davis fel). De flesta är överrens om att spelarna behöver ge tillbaka en del pengar och visst det kan jag kanske gå med på, men de summor ligan kräver är löjliga. Fackets senaste förslag om att alla pengar bör delas 50-50 låter bra i min värld, hälften åt varje sida låter helt rätt, detta plus en omfördelning från rookies till veteraner bör vara vägen fram enligt mig, sen får vi väl se vad som kommer hända.
Det kommer väl mer i den här frågan framöver, har en del artiklar på gång, det bli minst två till den här veckan, kanske fler. Har ni frågor så är det bara att skriva dem i kommentarerna så svarar jag så fort jag ser dem.
Go Big Blue!
Ägarna kan inte ta in ersättningsspelare den här gången eftersom det inte är en spelarstrejk. Det väljer ju att lockouta spelare med giltiga kontrakt som VILL spela. Att i det läget arrangera matcher med nya spelare men inte låta spelare med existerande kontrakt få chansen att spela och därmed få betalt går inte.
SvaraRaderaOm däremot spelarfacket upplöser sig själva som organisation så finns ingen motpart att förhandla med längre och ägarna kan själva bestämma hur kontrakt och sånt ska se ut. Risken med detta är att de blir tvingade i domstol till ett avtal som inte alls kommer passa dem senare. Lönetaket infördes en gång i tiden just på detta sätt efter att facket upplöste sig själv 1987 tror jag det var för att senare vinna i domstol 1993(?). Enormt osäker på årtalen här då jag inte forskat utan tar det från minnet.